Val Op ! Praktijk voor voedingsadvies en begeleiding

Val Af met Val Op!

Prettige, betrokken en deskundige begeleiding; dat is wat je zoekt als je er zelf niets (blijvend) vanaf krijgt, na de overgang.

Marion is dat allemaal en na 2 maanden was bewezen dat het werkte: ik was niet alleen 5 kilo kwijt, maar ik wist nu wat ik ánders moest doen. Hoe ik mijn lichaam in de ‘verbrandstand’ kreeg in plaats van de ‘spaarstand’.

 

 

Daar heb je wat aan!

Nu, na een jaar, nog steeds!

 

 

Karin de Jonge                                                                               

Toen ik een jaar geleden met het traject bij Cure4Life begon, had ik niet kunnen bedenken wat het me allemaal zou brengen. Want behalve het gewichtsverlies van 37 kg, waardoor ik van maat 48/50 terugging naar maat 38 (!) voor broeken en 40/42 als bovenmaat, ga ik nu met veel minder pijn door het leven. Ik heb in 2008 (links) en 2014 (rechts) een halve knieprothese gehad, en hoewel de artrosepijn direct na de operaties verdwenen was, bleef ik toch pijn bij lopen houden. Nu, najaar 2015, kan ik kilometers lopen zonder pijn; dat had ik niet verwacht toen ik begon met afvallen.
Mijn man wees mij op de website van Cure4Life, nadat ik uit pure wanhoop na een zoveelste mislukte poging om af te vallen, op het internet had gezocht naar pillen ‘die wel zouden werken’. Ik woog op dat moment 99,5 kg. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me altijd heb verzet tegen afvalclubs en gewichtsconsulenten; het leek mij vreselijk om keer op keer gewogen te moeten worden in het bijzijn van anderen. Ik besloot dat ik een eerste gesprek in ieder geval kon aangaan. Marion van der Laan was de consulente die het dichtst bij woonde en met haar maakte ik een afspraak. Het intakegesprek gaf mij voldoende vertrouwen om het traject in te gaan. We spraken een streefgewicht af; ik zou 37 kg gaan afvallen. De volle overtuiging van Marion dat het mij/ons zou gaan lukken, gaf mij enig wel vertrouwen, maar toch hield ik daarbij wel wat scepsis. Meer dan 10 kg afvallen was mij immers nog nooit gelukt!
Ik startte eind november 2014, Sinterklaas en Kerst heb ik in de ontgiftingsweken doorgebracht. Qua motivatie bedacht ik mij dat ik daarmee dubbele winst behaalde: wat er toen niet aankwam hoefde er nadien in ieder geval al niet meer af. Vanaf het begin viel ik gelijk (meestal) meerdere kilo’s per week af. Toen ik met het programma begon, verbaasde het mij met hoe weinig eten (met name koolhydraten) ik toekon zonder een hongergevoel te ervaren. Fruit, groente en eiwitten kreeg ik, verdeeld over 3 maaltijden per dag, voldoende.
Marion zag ik eerst 1 x per 2 weken, daarna 1 x per maand. We bespraken waar ik tegenaan liep en van haar kreeg ik steeds direct en adequaat antwoord op al mijn vragen (zo nodig na ruggespraak met het team van Cure4Life). Het wegen en meten viel mij ook alleszins mee: Marion ging prettig om met de afname van mijn gewicht en omvang. Waar ik op voorhand bang was voor kritiek, wist zij mij voortdurend (aanvullend) te motiveren door datgene wat ik aan gewicht en omvang was afgenomen altijd positief te benaderen. Dat het gewichtsverlies niet iedere maand evenveel was, werd door haar verklaard en we bespraken mogelijke oorzaken op een prettige manier. 
Qua levensstijl bood het afvallen behoorlijk wat uitdagingen; mijn man en ik gaan regelmatig op vakantie en wij eten graag buiten de deur. In restaurants heb ik overigens nooit commentaar gekregen op het eten van mijn crackers! En men blijkt vaak juist graag mee te willen denken; bijvoorbeeld door een fruittoetje te maken in plaats van zoetigheden. Om in hotels juist dat eten te krijgen wat ik volgens het programma mocht hebben, kostte wel wat extra inspanning, maar het schonk ook voldoening als ik na 1 of 2 weken vakantie toch nog 1 kg bleek te zijn afgevallen. En altijd complimenteerde Marion mij daar dan mee. 
In september bereikte ik mijn streefgewicht en sindsdien ben ik aan het stabiliseren. Dat blijkt best lastig: de dagelijkse (veilige) modus van afgewogen hoeveelheden moet je dan verlaten en (met de handreikingen van Cure4Life) in principe zelf uitvinden wat je kunt eten om toch op gewicht te blijven. De ‘Bourgondiër in mij’ leeft nog steeds, maar ik weet steeds beter een balans te vinden om wel goed en lekker te eten en toch niet meer te nemen dan wat ik nodig heb.
Marion, heel erg bedankt voor alle hulp bij het afvallen!

An Meertens

Ervaringen met Val Op!


UA-89570294-1